Салон елітного текстилю

Підбираємо якісну постільну білизну: як правильно вибрати простирадло

30.11.2017

Натуральність тканини

Один з найважливіших параметрів простирадла - це вид і якість тканини, з якої воно пошите. Серед величезного розмаїття матеріалів на сучасному ринку нескладно заплутатися і придбати неякісний продукт, який вже після декількох сеансів прання втратить свій первинний зовнішній вигляд. Крім того, такі вироби можуть бути небезпечні для здоров'я, якщо ви володієте чутливою шкірою або схильні до алергії.

Перше, на що слід звернути увагу при виборі простирадла - це склад і тип тканини. Існують синтетичні та натуральні матеріали. Незаперечна перевага останніх - це здатність пропускати повітря, забезпечуючи дихання шкіри, а також гігроскопічність, завдяки якій підтримується оптимальна терморегуляція і комфорт під час сну. Постільна білизна виготовляється з таких натуральних тканин, як бавовна, льон і шовк.

Бавовна, льон або шовк?

Постільна білизна з бавовни сьогодні є найпопулярнішою і найпотрібнішою. Простирадла з цього матеріалу відрізняються м'якістю і гладкістю, вони відмінно вбирають вологу, пропускають повітря і не накопичують статичну електрику. Особливо цінується бавовняна постільна білизна зі щільним сатиновим переплетенням ниток. Така тканина стійка до зносу, міцна і довговічна, але в той же час володіє приємною м'якістю і чудовим блиском, що робить її схожою на шовк. Догляд за виробами з бавовни не завдає клопоту, крім того, цей натуральний матеріал не викликає подразнень та алергії.

Простирадло з льону порадує господиню своїми практичними якостями. Лляний матеріал здатний витримувати численні прання, не втрачаючи своєї міцності і яскравості фарб. Це екологічно чиста тканина, яка не завдасть дискомфорту алергікам і людям з чутливою шкірою. Однак, при всіх його перевагах льон має кілька недоліків: постільна білизна з цього матеріалу дещо жорсткувата на дотик та стане невдалим вибором для любителів поніжитися в ліжку. Крім того, льон не має того зовнішнього блиску і гладкості, за які так цінуються шовк і сатин.

Шовкова постільна білизна відрізняється високою щільністю, чудовим блиском і високою гігроскопічністю. Простирадло з натурального шовку пропускає повітря і підтримує оптимальну температуру тіла під час сну, а також є дуже приємним на дотик. Однак, якщо ви вирішили придбати шовкову постільну білизну, варто враховувати, що її вартість дуже висока. Крім того, шовк вимагає особливо делікатного догляду, він не переносить впливу сонячних променів, механічної сушки та віджимання, а від попадання вологи можуть залишитися плями.

Вибираємо розмір простирадла

Підбирати розмір простирадла необхідно виходячи з розмірів ліжка і висоти матраца. Більшість виробників пропонує наступні стандартні розміри простирадл:

- полутороспальний комплект: 150х215, 160х210, 160х220 або 180х260 см;

- двоспальний комплект: 175х210, 175х215, 210x230, 220х215, 215х240, 220х240 або 240х260 см;

- двоспальний євро комплект: 215х240, 220х250, 240x260, 220х270, 240х280 см;

- сімейний комплект: 240х280 або 240х260 см.

Найпоширеніші комплекти з розмірами простирадла 220х240 і 240х260 см. Однак, найчастіше такі розміри виявляються не достатніми для максимально комфортного сну, особливо, якщо ви віддаєте перевагу високому матрацу. Така простирадло часто мнеться під час сну, тому її доводиться постійно перестилати. Крім того, сон безпосередньо на матраці негігієнічний, через те, що його очищення - це дуже трудомісткий процес, який не можна здійснювати так само регулярно, як зміну постільної білизни, а матраци з деяких матеріалів і зовсім не можна піддавати пранню і хімчистці.

Виробники постільної білизни високого класу враховують всі деталі, щоб забезпечити максимальний комфорт свого споживача. Елітні комплекти мають простирадло збільшеного розміру, яка відмінно заправляється навіть під високий матрац, позбавляючи вас від усіх незручностей. Наприклад, турецький бренд Gul Guler пропонує простирадла розміру 275х275 см. Ще одне рішення - це покупка натяжного простирадла на гумці. Однак, тут варто враховувати кілька деталей. По-перше, таке простирадло проблематично складати, воно займає порівняно багато місця і його незручно прасувати. Також досить складно підібрати оптимальний розмір виробу. Простирадло на гумці ідеально підійде для ліжка круглої або овальної форми, в такому випадку його переваги значно перевершують всі недоліки.