Салон елітного текстилю

Поради про те, як правильно прати, сушити і прасувати постільну білизну з сатину

27.02.2020

Сатин є однією з найпопулярніших тканин для пошиття постільної білизни для дорослих і дітей. Чому? Тканина сатинового переплетення ниток з бавовняного волокна має гладку, м'яку, тактильно приємну поверхню. Після заключної обробки сатин набуває ще і гарного глянцевого блиску.

Постільна білизна з сатину дуже довговічна: витримує 200–300 і більше циклів прання. При цьому правильний догляд за сатиновими наволочками, простирадлами, підковдрами обов'язковий. Інакше вони швидко зношуються, втрачають м'якість, привабливість зовнішнього вигляду. Як же правильно доглядати за постільною білизною з сатину: прати, сушити і прасувати? Читайте далі.

Догляд за постільною білизною з сатину

Прання постільної білизни з сатину

Купили новий комплект? Перед першим використанням постільної білизни з сатину її варто випрати. Нові вироби можуть мати занадто щільну текстуру, а після прання вони стануть м'які, будуть приємно пахнути свіжовипраною білизною. Для першого разу достатньо вибрати делікатний режим і температуру до 40 градусів.

Основні рекомендації як і чим прати постільну білизну з сатину в подальшому:

Вибираємо пральний порошок

Вибираємо пральний порошокВиробник миючого засобу для прання білизни — на вибір покупця. Головне, що потрібно врахувати при покупці прального порошку для виробів з сатину — відсутність у складі хлору, відбілюючих частинок. Ці компоненти можуть «вимивати» колір. Для прання кольорової постільної білизни з сатину варто вибирати спеціальні засоби з написом Color. Можна використовувати як сухий пральний порошок, так і гель для ручного або машинного прання.
А як же прати білу сатинову постільну білизну, щоб вона не пожовкла і не посіріла? Використовуємо спеціальні порошки-концентрати або рідкі засоби з позначкою «для білого».

Підготовка білизни з сатину до прання

Підготовка білизни з сатину до пранняСпочатку треба відсортувати: кольорову білизну відокремлюємо від світлої, натуральну від синтетичної. Тут важливий момент: не періть сатинові вироби разом зі штучними тканинами, наприклад, поліестером або мікрофіброю. Волокна таких матеріалів можуть чіплятися за нитки сатину, що призведе до втрати гладкості сатинової підковдри, наволочки, простирадла.
Також перед пранням постільної білизни з сатину рекомендується вивернути її навиворіт, застебнувши всі ґудзики, блискавки та інші елементи. Так ви уникнете можливості залишити зачіпку або порвати виріб, надовго збережете його шовковистий блиск, яскравість відтінків і більш якісно виперете кожен шов всередині.

Прання сатинової білизни

Прання сатинової білизниПрати сатин можна як вручну, так і в пральній машині. При пранні в автоматичному режимі вибираємо температуру до 30-40 градусів, обороти 600–800. Час прання в машинці-автомат — не більше двох годин. Режим «Бавовна» підійде якнайкраще. Для додання приємного аромату і додаткової м'якості виробам під час прання сатинового комплекту можна використовувати кондиціонер.

Рекомендації щодо правильного догляду за постільною білизною певної марки варто ще подивитися на ярлику виробу. Особливості прання або прасування багато в чому залежать від щільності тканини, наприклад, у постільної білизни Gul Guler — 210 м2. Цей показник прийнято вважати високим значенням щільності тканини.

Як прати білизну з сатину ми дізналися, тепер потрібно її правильно висушити і пропрасувати.

Сушка сатинової постільної білизни

Сушити наволочки, підковдру або простирадло з сатину краще відразу після прання, акуратно розвісивши вироби на мотузках для білизни або спеціальній сушарці.

Білизну сушать в добре провітрюваних приміщеннях або на балконі, вулиці. При сильній вологості вироби погано висихають, тому ванну для цих цілей краще не використовувати. По можливості, сушіть сатинову постільну білизну на свіжому повітрі в вивернутому стані.

Прасування постільної білизни з сатину

Варто відзначити, що сатинова білизна майже не мнеться і без прасування зберігає відмінний зовнішній вигляд, не має заломів і сильної пом’ятості після прання або акуратного зберігання.

Нюанс: обов'язково прасувати постільну білизну, на якій будуть спати діти, особливо новонароджені.

Якщо виникла необхідність пропрасувати сатинову білизну дотримуйтеся цих нескладних правил:

  • стежимо за температурою поверхні праски — для бавовняної тканини вона становить до 200 градусів;
  • зволожуємо білизну — злегка волога постільна білизна набагато краще піддається прасуванню, ніж повністю висушена;
  • гладимо з правильного боку — білизну без вишивки можна прасувати з лицьового боку, попередньо застебнувши всі блискавки або ґудзики та гарненько розправивши її, щоб уникнути заломів при прасуванні.

Як прасувати постільну білизну з сатину

Для полегшення процесу можна скласти підковдру або простирадло навпіл, простеживши, щоб краї з'єднувалися рівно. Попрасувавши одну сторону, приступаємо до іншої, поступово склавши білизну у вигляді акуратного квадрата або прямокутника.

Як краще зберігати постільну з сатину?

Кілька простих порад допоможуть поєднати при зберіганні сатинової білизни зручність і практичність:

Як краще зберігати постільну з сатинуЗберігайте постільну білизну в сухому, добре провітрюваному приміщенні; так ви виключите ймовірність появи неприємного затхлого запаху і шкідливих мікроорганізмів, які люблять жити в темних місцях з підвищеною вологістю.


Зберігати постільну з сатинуКраще складіть кожен елемент постільної білизни в наволочку з конкретного комплекту. Це зручно і відразу видно де яка білизна знаходиться, не доведеться довго шукати потрібне простирадло або підковдру.


Краще зберігати постільну з сатинуЗберігайте тільки повністю суху постільну білизну. Після прасування рекомендується почекати деякий час, залишивши вироби на відкритому повітрі і тільки після цього покласти їх в шафу або комод.

Наостанок: сатинова білизна навіть елітних марок буде виглядати саме так, як ви за нею доглядаєте. Періть, сушіть і прасуйте вироби, дотримуючись цих нескладних порад, і зможете довго насолоджуватися м'якістю, гладкістю і насиченістю кольорів сатинової постільної білизни.

Залишилися додаткові питання з приводу прання, прасування, правильного догляду за постільною білизною з сатину? Отримайте експертну консультацію, звернувшись в салон елітного текстилю HOME COMFORT.